Zoek

Nieuws

Nieuwjaarstoespraak voorzitter

Het begint allemaal in 1922.

Ene meneer Schnaar, inspecteur van de politie Katwijk neemt contact op met de Noordwijkse Reddingsbrigade, die toen al was opgericht, om te informeren naar het oprichten van een reddingsbrigade in Katwijk.

 

Na de nodige overleggen en een lezing over reddingswerk in de gemeentezaal, wordt op de avond van 13 februari 1923 officieus de KRB opgericht. Waarna de KatwijkseReddingsbrigade per 1 maart 1923 dan echt een feit is.

 

Maar, met het volgende stukje uit het Leidsch Dagblad uit februari 1924 laat men weten dat er weinig vordering is binnen het Katwijkse Reddingswerk;

De dieren kregen hun bescherming (blijkbaar was de dierenbescherming ook niet zo actief),
De drenkeling zijn brigade,
Oh wee! Wat een wrede les,
Ze zijn beiden op de fles.

 

En dan pas in 1928 vindt men dat er toch echt iets gedaan moet worden en wordt er een grote reddingsdemonstratie en zwemwedstrijden georganiseerd.

 

Daarna is de KRB alleen maar meer actief geworden en staan we hier, 100 jaar later waar we, elkaar niet alleen een goed en gezond 2023 toewensen, maar ook een start maken met het jubileumjaar. 100 jaar, waarin vele generaties zich hebben ingezet. Waarin is vernieuwd en gemoderniseerd. Waarin een vereniging is neergezet die anno 2023 staat als een huis. 100 jaar waarin lief en leed is gedeeld. En wat dat laatste betreft, als ik de wachtrapportages lees vanuit het verleden is er in 100 jaar eigenlijk nog niet eens zoveel veranderd.

 

Een terugblik naar 2022 geeft dat we terug kunnen kijken op een ‘normaal’ verenigingsjaar. Wat is normaal, maar we hebben vanaf maart weer alles kunnen doen rondom opleiding, verschillende activiteiten, onderhoud en het werk op het strand. Een warme, maar rustige zomer, veel geslaagden in het zwembad, op strand en bij de EHBO, de aanschaf van twee nieuwe boten, voor de geïnteresseerden, één van de twee is achter in de schuur te bekijken.

 

Een jaar waarin de KRB op verschillende positieve manieren in de schijnwerpers stond met tv programma’s en samenwerkingen, maar waar ook gul werd gedoneerd aan het werk van onze vereniging, waar we hele mooie dingen van kunnen doen. 2022 was ook een jaar waarin we afscheid hebben moeten nemen van twee leden, Netty van Dijk en Benno van Zuijlen. Twee leden die op hun eigen manier zich ingezet hebben voor de brigade, betrokken waren, beiden niet zozeer op de voorgrond, maar je zag ze altijd wel ergens weer opduiken, waar ze met anderen mooie KRB herinneringen hebben gemaakt. Er zijn er hier vast die daar over mee kunnen praten.

 

En waarin terugblikken op 2022 overgaat naar vooruitblikken in 2023, zijn er drie officiële momenten waar ik even bij stil wil staan.

Te beginnen bij de website,

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan een nieuwe website. Vanuit de communicatie commissie, Bas van Dord en Marcel van Duijn is tijd en energie gestoken om de KRB van een frisse vernieuwde website te voorzien. En dat brengt ons bij het eerste officiële moment, de lancering van de nieuwe website, die als het goed is met een druk op de knop wordt getoond op het beeldscherm. Na vandaag zal de nieuwe website voor iedereen te zien zijn.

 

Het volgende is iemand die we vanavond graag extra in het zonnetje willen zetten, José deVreugd, kom even deze kant op.

José, Binnen de KRB zijn en worden best de nodige activiteiten georganiseerd. Iets organiseren is jouw wel op het lijf geschreven. Binnen de periode van de activiteiten commissie heb je daar in ieder geval het nodige aan bijgedragen. Je bent altijd in om iets te doen of hand en spandiensten te verrichten. Binnen het drukke bestaan wat je hebt met het bedrijf en je gezin, vind je altijd wel ergens tijd om te helpen. En terloops laat je altijd wel even aan mij weten, ‘als ik wat kan doen, dan hoor ik het wel’.

 

Toen de jubileumcommissie ter sprake kwam en daar commissieleden voor gezocht werden, heb je je direct aangemeld en om je heen de nodige anderen verzameld om dat wat jij als verantwoordelijkheid op je hebt genomen, uit te gaan voeren. Alles goed uitgewerkt, mooi in een mapje, het typeert hoe jij je taak oppakt en het gewoonweg netjes op orde wilt hebben.

 

En als het dan even niet op die manier gaat bij jezelf zoals je zou willen, dan wordt het in ieder geval op correcte wijze overgedragen, zodat het overgenomen kan worden door anderen.

Binnen het zwembad ben je, samen destijds met Corry, een vast gezicht geweest bij de kassa. Ook daarin heb je je steentje wekelijks bijgedragen. Een heel andere tak binnen de vereniging, maar alles altijd netjes en correct op orde.

 

José we waarderen je inzet enorm en zijn je dankbaar dat je op verschillende manieren hebt bijgedragen aan het verenigingsleven binnen de KRB. En om deze waardering nog wat extra te benadrukken is het mij een grote eer, vanwege je verdienste en inzet voor de vereniging, namens het bestuur en de leden, jouw te benoemen tot lid van verdienste van de KatwijkseReddingsbrigade.

 

Tot slot,

We staan aan, zogezegd, de vooravond van een bijzonder jaar. 100 jaar KatwijkseReddingsbrigade laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. De jubileumcommissie is al geruime tijd bezig, in samenwerking met andere betrokkenen en commissies, om een mooi programma te maken, waarin vooral voor alle leden, maar ook voor de inwoners van de gemeente Katwijk, jubileumactiviteiten staan. Heel 2023 staat in het teken van 100 jaar KRB en iedereen zal dat weten.

 

Vanavond maken we het jubileumprogramma bekend. Noteer vooral alle data in de agenda en doe mee met de activiteiten. Laten we in 2023 laten zien dat wat 100 jaar geleden met een groep enthousiaste vrijwilligers is begonnen, is uitgegroeid tot die mooie club mensen die we nu zijn.

 

En met het presenteren van het jubileumprogramma, wens ik jullie allemaal een heel goed en gezond nieuwjaar toe en een fantastische jubileumjaar met elkaar.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Volg ons op

Zoeken