Nieuws

Paarse vlag op het strand: dit betekent het!

Inwoners, dagjesmensen en toeristen genieten graag van het strand. Soms hangt er een paarse vlag. We leggen graag uit wat dit betekent. Door het veranderende weer krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenval. De vele regenval kan ervoor zorgen dat riolen overbelast raken en verontreinigd (boezem)water via het Uitwateringskanaal op de Noordzee moet worden geloosd. Het water langs de kust kan hierdoor verontreinigd raken. Om bezoekers van het strand te waarschuwen hijst Gemeente Katwijk samen met de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) de paarse vlag.

 

Verschillende kleuren vlaggen
De veiligheid en gezondheid van inwoners en bezoekers vinden wij heel belangrijk. Daarom worden er verschillende vlaggen ingezet:

De gele vlag: U ziet een gele vlag hangen bij de strandposten en strandpaviljoens bij sterke stroming, gevaarlijke muien. Het kan gevaarlijk zijn om te gaan zwemmen in zee.
De rode vlag: U ziet een rode vlag hangen bij strandposten en strandpaviljoens bij te gevaarlijke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Het is verboden om de zee in te gaan.
De paarse vlag: U ziet een paarse vlag hangen bij de strandposten en strandpaviljoens bij verontreinigd zeewater of bij gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water. Zwemmen kan gevaarlijk zijn en wordt afgeraden.

Michael van der Plas, voorzitter van de KRB: ‘Door middel van vlaggen laten we badgasten zien welke gevaren er zijn. Goed dat er aandacht is voor de verschillende waarschuwingen, zodat iedereen veilig kan genieten van het strand en de zee. We hopen vlaggen, zoals de paarse vlag, natuurlijk niet te veel te hijsen. Gelukkig is er goed onderzoek gedaan naar wanneer het echt nodig is. Zodat we niet voor niets waarschuwen. En let in alle gevallen vooral goed op elkaar!’

 

Tegels eruit, groen erin
Wethouder Jacco Knape: ‘Onze riolen worden door extreme regenbuien regelmatig overbelast. U ziet dan bijvoorbeeld straten blank staan. De grond is dan verzadigd en de riolen kunnen het vele water niet meer aan. Dit kan voor problemen zorgen. Waar mogelijk proberen we als gemeente te vergroenen en de risico’s van extreem weer op te vangen. Als inwoner kunt u ook uw steentje bijdragen. Door stenen uit uw tuin te verwijderen en te vervangen door groen kan regenwater beter de grond in. Een regenton helpt ook. Hiermee belasten we het riool minder en bespaart u (kraan)water. Vergeet uw verwijderde tegels ook niet aan te melden voor het NK Tegelwippen. Zo strijden we samen voor een groener, klimaatbestendiger Katwijk!’

 

Gezamenlijke aanpak

Het verbeteren van de waterkwaliteit doet de gemeente niet alleen, dat pakken we gezamenlijk op. Met onder andere gemeenten uit de regio en het Hoogheemraadschap onderzoeken we maatregelen om de waterkwaliteit te herstellen, te verbeteren en te beschermen.

Wilt u meer weten over zwemwaterkwaliteit? Bekijk www.zwemwater.nl.
Voor meer informatie of vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Chantal van Goozen-Witteman van de unit Communicatie & Wijkregie van de gemeente Katwijk, tel 0613601065 of via het e-mailadres communicatie@katwijk.nl.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Zoeken

Zoeken