Zoek

Vlaggen

De volgende vlaggen worden gebruikt op het Katwijkse strand.

ORANJE VLAG (MET LOGO)

Wanneer de reddingsbrigade op het strand aanwezig is, wordt er een oranje vlag met daarop het logo van de KRB gehesen. Dit betekent dat u voor vragen of hulp terecht kunt bij de strandwachten en er ook voldoende strandwachten op de post aanwezig zijn om hulp te verlenen.

GELE VLAG

Bij sterke stroming of bij een sterke mui wordt de gele vlag gehesen bij strandposten van de reddingsbrigade en bij strandpaviljoens. Met de gele vlag waarschuwt de reddingsbrigade dat het gevaarlijk is om zee in te gaan. Ga niet verder dat heupdiepte het water in. De gele vlag kan betrekking hebben op de hele kust of een gedeelte daarvan. Kijk dus altijd voordat je zee ingaat of voor dat gebied een waarschuwing geldt.

RODE VLAG

Bij (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer wordt de rode vlag gehesen bij strandposten van de reddingsbrigade en bij strandpaviljoens.

Wanneer de rode vlag hangt is het verboden om zee in te gaan. De rode vlag kan betrekking hebben op de hele kust of een gedeelte daarvan. Kijk dus altijd voordat je zee ingaat of voor dat gebied een verbod geldt.

PAARSE VLAG

Deze vlag geeft aan dat er sprake is verontreinigd zeewater of wanneer er gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water aanwezig zijn. Zwemmen wordt afgeraden.

VRAAGTEKEN VLAG

De vlag met een vraagteken erop zie je tijdens een drukke zomerdag nog weleens hangen bij de strandposten van de reddingsbrigade. Deze vlag geeft aan dat er een kind bij die strandpost is die zijn of haar ouders kwijt is. Op deze manier hopen we de ouder(s) en het kind zo snel mogelijk met elkaar te verenigen.

PAARDEN VLAG

Tijdens het zomerseizoen is het – standaard – verboden om met paarden of honden op het toeristische gedeelte van het strand te komen. Ook is zeevissen dan verboden. Deze vlag (zie afbeelding links) geeft dat nog eens extra aan. Als de vlag niet is gehesen, bijvoorbeeld bij slecht weer, dan geldt een uitzondering op de regel en mogen honden en paarden alsnog op strand.

ORANJE WINDZAK

Deze vlag wordt internationaal gebruikt om aan te geven dat het verboden is om met drijvende voorwerpen zee in te gaan, omdat het risico van afdrijven groot is vanwege een aflandige wind. Door de wind en de stroming zee-inwaarts drijven voorwerpen snel af met het gevolg dat zwemmers achter de opblaasbare voorwerpen aan zwemmen. 

 

Terugzwemmen kost veel meer kracht, omdat terug tegen de bovenstroom ingezwommen moet worden. Mocht er toch een bal of een luchtbed afdrijven, zwem er dan niet achteraan om zo te voorkomen dat u zelf in de problemen raakt. De oranje windzak zal bij de strandposten van de Katwijkse Reddingsbrigade gehesen worden.

Strandinfo App

Download de strandinfo app hier.

De Katwijkse Reddingsbrigade werkt in het operationele gedeelte onder de naam Lifeguard Katwijk. Dit om de internationale aard van ons werk goed te uiten.

STRANDPOSTEN
De KRB beschikt over 2 nieuwe posten die in de zomer fulltime worden bemand door 11 mensen voor het uitvoeren van diverse taken zoals uitkijk zitten, patrouilleren, hulpverlenen, en vermiste kinderen terugbrengen bij hun ouders.

Meer info

Meer informatie over de regels op het Katwijkse strand zijn te vinden op de website van Gemeente Katwijk. 
Klik hier.

Zoeken