Zoek

Strandopleidingen

Ieder jaar zijn er op het Katwijkse strand duizenden mensen aanwezig. Al deze mensen staan onder toezicht van de Katwijkse Reddingsbrigade. Wij helpen de mensen waar dat nodig is op verschillende manieren.

 

Ben jij graag op het strand, kan je goed zwemmen en wil jij mensen helpen die in nood zijn? Word dan lid van de Katwijkse Reddingsbrigade en volg één van de opleidingen!
Dit kan al vanaf 12 jaar.

Bij jeugdstrandwacht 1 leer je de basis om een echte lifeguard te worden. Tijdens de lessen krijg je uitleg over de gevaren van de zee en het strand, maar ook over hoe gevaarlijk de mensen zelf eigenlijk zijn! In het praktijkgedeelte leer je hoe je jezelf kunt redden en hoe je met elkaar een drenkeling kunt redden. Natuurlijk wordt er ook nog wat aan de conditie gedaan door te zwemmen in de zee. Het examen is aan het eind van de zomer. Je mag de jeugdstrandwacht 1 cursus volgen als je voor 1 september 12 jaar oud bent.

Jeugdstrandwacht 2 is het vervolg van jeugdstrandwacht 1. Er wordt dieper ingegaan op de theorie en je leert nieuwe manieren om een drenkeling te redden. Daarnaast maak je kennis met de portofoon en de codes die gebruikt worden op het strand. Ook als je de jeugdstrandwacht 1 cursus niet gevolgd hebt, mag je in deze groep starten als je voor 1 september 13 jaar oud bent.

Jeugdstrandwacht 3 is de breedste jeugdopleiding bij de Katwijkse Reddingsbrigade. Er wordt een vervolg gemaakt op de praktijk en theorie die bij jeugdstrandwacht 1 en 2 aangeboden zijn. Maar dat is zeker niet het enige! Bij de jeugdstrandwacht 3 opleiding wordt er iedere week gevaren in boten die speciaal voor de opleiding aangeschaft zijn. Ook als je de jeugdstrandwacht 1 en 2 cursus niet gevolgd hebt, mag je in deze groep starten als je voor 1 september 14 jaar oud bent.

 

Tijdens de lifeguard opleiding leer je wat je moet doen als je wacht zit en er iemand in nood is. Ook wordt er hard gewerkt aan de conditie en de EHBO vaardigheden. Naast de lessen loop je een aantal wachtdagen mee met de echte strandwachten. Daarnaast maak je een aantal stage uren om ervaring op te doen als bemanningslid van een lopende, varende, of rijdende patrouille. Voor de opleiding dien je een EHBO-diploma te hebben en moet je voor 1 september 15 jaar oud zijn. Ben je niet in het bezit van een EHBO-diploma, maar voldoe je wel aan de leeftijdsnorm? Mail dan naar SOC@krb.nl. Zij zullen samen met jou naar een gepaste oplossing zoeken.

KRB schipper kan je volgen vanaf 16 jaar, maar je moet eerst in het bezit zijn van het diploma “Lifeguard”. Als je deze hebt behaald kan je de opleiding KRB schipper volgen. De opleiding houdt in dat je leert varen met de boot. Daar komen ook nog andere dingen bij kijken zoals: je eigen veiligheid, gevaren van de zee, hoe om te gaan met het materiaal. De opleiding is ingedeeld in een aantal pvb`s die je moet behalen. Deze pvb’s ga je oefenen met een vaarinstructeur en als jij denkt dat je een pvb beheerst dan kan je examen doen. Al met al een super leuke opleiding om te volgen.

Wanneer je in bezit bent van een KRB-Schipper diploma kan je beginnen met de Senior Lifeguard opleiding. Met die opleiding wordt je opgeleid om leiding te geven aan andere strandwachten. Om te mogen starten met de Senior Lifeguard opleiding moet je minimaal 17 jaar zijn, in het bezit van erkend Eerste Hulp/EHBO diploma zijn en Lifeguard diploma hebben.

 

Tijdens de lessen op het strand wordt de theorie behandelend en in de praktijk gebracht met daarbij de verschillende reddingsmethoden. In deze opleiding leren we je hoe je de wacht moet aansturen en hoe je het beste kunt handelen bij een actie.

 

Naast de lessen loop je onder andere een aantal stagedagen mee als wachtlid gedurende de weekend of weekwacht. Daarnaast maak je ook een aantal stage uren om ervaring op te doen als bemanningslid van een lopende of varende patrouille. Ook wordt er tijdens de cursus gewerkt aan de conditie.

Aanmelden voor strandopleiding

Locatie en tijden

Jeugdstrandwacht 1 
Zuidpost 
Donderdag 18:45 – 20:30 / 21:00

Jeugdstrandwacht 2 

Noordpost 
Donderdag 18:45 – 20:30 / 21:00 

Jeugdstrandwacht 3 

Zuidpost 

Dinsdag 18:45 – 21:30 

Lifeguard/Senior Lifeguard 

Noordpost 

Maandag 18:45 – 22:00 

KRB Schipper 

Geen vaste locatie 

Geen vaste dag en tijdstip 

 

De cursussen starten eind mei. 

 

In de vakantieweken eindigen de opleidingen Jeugdstrandwacht 1 en 2 een half uurtje later.

 

De examens zijn de 1e of 2e zaterdag van september

Zoeken